dimecres, 8 d’octubre del 2008

Preguntes i respostes

Ok! Seguint les vostres sugerències obro una nova secció perquè escriviu les vostres preguntes al voltant de temes econòmics i jo intentarè respondre-les.

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Hola, hola? Com afectarà la rebaixa dels tipus d'interes que ha afirmat el BCE? Pagaré menys en la meva hipoteca? B7s from Salou.

Ecosimia ha dit...

Bona pregunta.
El TIPUS D'INTERÈS és el preu del diners. Al igual que qualsevol producte els diners també tenen un preu. Es determina per la interacció de la oferta i la demanda. En aquest cas, l'oferta d'euros es exclusiva del BCE. Ell determina la quantitat de diners que hi ha en l'economia i això determina el seu preu.

El BCE europeu ha baixat mig punt els tipus d'interès, del 4,25% al 3,75%, però això no significa que la teva hipoteca vaja a ser més barata.
Les hipoteques se calculen sobre el Euribor. Este índex es el preu al que els bancs es presten els diners entre ells.
I donat que els bancs no es deixen diners entre ells perquè no es fien els uns dels altres, perquè... tu li deixaries diners a algú que no saps si te'ls podrà tornar?
Per este motiu el euribor puja, perquè els bancs demanen més preu, major tipus d'interès, per deixar els diners. Aixì ells el compren al banc central a 3, 75% però el deixen a 5,45%.

Una cosa a reflexionar es perque les hipoteques se fixen amb el euribor. Per a tu seria molt millor que fora sobre el preu que fixa el BCE més un diferencial, d'aquesta manera la informació seria més clara. Però els bancs guanyarien menys, i això....